fredag 6. januar 2012

En oppklaring ang opphavsrett

Heisann alle sammen. Har fått et par henvendelser på min setning om videresalg av oppskrifter og bruk av mine oppskrifter for salg så tenkte det var greit å ha et lite oppklaringsinnlegg her.


Jeg vet at mange mønster jeg lager ikke er så unike at det ikke finnes noe lignende der ute fra før. Det finnes mange andre som lager for eksempel luer, votter, vester og pulsvarmere med mariusmønster.

Mariusmønsteret er et gammelt tradisjonsmønster, mange av de store mønsterprodusentene i Norge lager nye variasjoner av dette hvert eneste år. Dette vil føre til at mange kan ende opp med lignende produkter, og dette har jeg ikke noe imot.

Det eneste jeg ønsker er at ingen bruker mine egenkomponerte mønster for salg siden jeg har brukt en god del tid på å utvikle disse og skrive de ned.

På tross av dette har jeg opplevd at folk både har laget blandt annet Pacmanluer for salg, og at folk har kopiert mønster jeg har laget til sin blogg og kalt det sine egne. Jeg mener at den som utvikler et mønster og deler det, selv om det er gratis, selv bør ha rett til å bestemme over bruken av dette mønsteret.

Alle mønster som legges ut på min blogg er laget av meg selv, og i de tilfellene jeg har oversatt en engelsk oppskrift med små endringer har jeg  ALLTID forhørt meg med opphavskvinnen først. Jeg ville ALDRI ta kredit for andres arbeid, og håper heller ikke andre tar kredit for mitt.

Håper dette klarer opp i eventuelle misforståelser, og send meg gjerne en mail til hobbykrok@yahoo.no eller kommenter under innlegget her hvis noe fortsatt er uklart.

10 kommentarer:

 1. Så mange fine ting du lager! Søt side også :) Jeg har god forståelse for at du ikke vil at andre skal kopiere ditt arbeid, det samme gjelder jo gjerne alle oss som blogger og tar bilder osv. :) God helg!

  SvarSlett
 2. Nå vil jeg ikke prøve å knipe deg i noe, altså, men jeg tror faktisk du tar feil når du sier at Marius-mønsteret er fritt for alle. Til bruk selvfølgelig, men ikke til salg. Jeg er temmelig sikker på at det er patentert. Ta evt kontakt med Sandnes Ullvarefabrikk, siden de "eier" mønsteret. Uansett flotte ting du har laget!

  http://no.wikipedia.org/wiki/Mariusgenser

  SvarSlett
 3. Ups duBedåre, skal endre innlegget mitt med en gang. Takk for tips. :)

  SvarSlett
 4. Keep up the good work - du er kjempeflink:) Og det skulle da bare mangle at ikke vi som får disse mønstrene dine helt gratis, følger det du skriver.
  Jeg lager mønstre selv, og jeg vet at det foregår en hel del rart ute i strikkeverden. Og det klarer vi vel ikke å unngå.
  Skam på folk som bruker dine mønstre for å lage produkter for salg! For ikke å snakke om hvis de selger ditt mønster videre!
  Skal selv strikke de MaJius pulsvantene, de var nydelige:) Og blir gode å ha på i kalde dager!

  SvarSlett
 5. Tusen takk for alle de fine mønstre du deler med oss andre :-)
  Håper alle respekterer det du skriver, skulle egentlig bare mangle.

  Gleder meg å bli ferdig med vottene mine og strikke meg et par pulsvarmere av deg :-)

  Klem Sissel

  SvarSlett
 6. Jeg lager noen ting i papir, og finner inspirasjon mange steder. Jeg lager noe og legger ut på bloggen, men skriver ALDRI at det er mitt design, det er bare jeg som har laget det. Det hender deimot at jeg ikke husker hvor jeg har funnet ideen, eller malen, og noen ganger ser jeg en ide, men lager malen selv. Kaller den fortsatt ikke MIN av den grunn.

  Når det gjelder dette med kopiering er jeg helt enig med deg. Jeg blir kjempelei meg når noen kopierer mine smykker, men når sant skal sies er det ingen lov mot det. Det handler derimot om respekt! Eneste gangen man faktisk kan si noe om kopiering er dersom du tar patent på det.

  SvarSlett
 7. Nei, opphavsretten gjender om en ikke tar patent også. Om non har skrevet noe interessant i Aftenposten, kan ikke jeg utgi det på min logg som mitt eget. Åndsverkloven. Klart det er mange gråsoner rundt dette når det gjelder det å lage ting, hva er inspirasjon og hva er plagiat?

  Jeg syns uannsett at Maja lager flotte ting hun skal være stolt av!mTakk for masse inspirasjon, Maja! (o:

  SvarSlett
 8. Tusen takk for flotte og opplysende kommentarer jenter. :)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for alle dei fine oppskriftene du deler gratis med oss. Det skulle bare mangle at vi ikke kan legge det ut for salg da mener eg at vi får først ta kontakt med deg å betale deg for oppskriftene.
  du har så mye fint. FORTSETT

  SvarSlett
 10. Jeg har f.eks laget Monsterbukse-oppskrifter selv hvor noe har blitt gitt ut som gratis oppskrift i mamma-blad f.eks. Dette er jo min oppskrift, men det er veldig enkelt for andre å lage sine egne monsterbukseoppskrifter og de er da dems, og jeg jo ikke klage på at de har verken hermet eller noe vel? så jeg kan fint lage en oppskrift på pacman-lue jeg også, men den hadde selvfølgelig ikke blitt identisk. Det er veldig dumt at folk gjør i såfall, at de selger luer lik din oppskrift. Jobb på videre, mye bra på bloggen din :)

  SvarSlett

Blir veldig glad for all tilbakemelding. :)

Har dessverre opplevd en del spam-kommentarer her inne, og jeg ser meg derfor nødt til å innføre ord-gjenkjenning på kommentarene igjen.

Klem Maja